У столиці пройде фестиваль клезмерської музики


07 May 2018

У Києві на Контрактовій площі 12-13 травня відбудеться Міжнародний фестиваль сучасної клезмерської музики Kyiv Klezmer Fest, учасниками якого стануть музиканти з різних куточків світу.

Про це під час брифінгу повідомила директор департаменту культури КМДА Діана Попова, повідомляє Укрінформ.

"Цього року вже 14 травня весь світ святкуватиме 70 років Держави Ізраїль, а також 100 років виповнюється найвідомішій клезмерській композиції всіх часів "Хава Нагіла". І нам би хотілося завдяки цьому проекту привернути увагу до різноманітної етнічної музики, яка наповнює наш український фольклор саме клезмерською музикою, яка традиційна для України. Kyiv Klezmer Fest проводиться вперше в Києві, і я сподіваюся, що він стане традиційним, і ми будемо щороку влаштовувати такі проекти", - зазначила Попова.

За її словами, головні  концерти  фестивалю відбудуться 12 та 13 травня на Контрактовій площі просто неба. З 7 травня по всьому місту триватимуть вечірки, виставки, лекції та майстер-класи, присвячені клезмерській музиці та єврейській культурі.

Попова розповіла, що до Києва приїдуть найкращі клезмери світу.  Хедлайнерами фестивалю стануть легендарні голландці Amsterdam Klezmer Band та нью-йоркський кларнетист, номінант "Греммі" Девід Кракаеур із новим проектом Ancestral Groove. Окрім того, на фестивалі обіцяють ще одну прем'єру - ізраїльське авант-джазове тріо MALOX саксофоніста Balkan Beat Box Ейяля Талмуді.

Серед українських виконавців виступлять Мітя Герасимов зі своїм "Пушкін Клезмер Бендом", а також Toporkestra, Konsonans Retro, ромська група Babuci & Brothers, закарпатський Hudaki Village Band та кримськотатарський "Мусафір". Спеціальний гість заходу - Фелікс Шиндер і група "Деньги вперед".

Kyiv Klezmer Fest влаштують з ініціативи департаменту культури КМДА та за підтримки посольств США та Ізраїлю в Україні.

Місія фестивалю - популяризація клезмерської музики, яка є невід'ємною частиною української культурної спадщини, розвиток та реабілітація народної музики України, відродження її унікального мультикультурного музичного ландшафту.

Музика клезмерів, визнана в усьому світі, тільки тепер починає повертатися в Україну. Традиція клезмерів - єврейських весільних музикантів - народилася в Україні як поєднання музики всіх народів, що жили тут, а згодом отримала розвиток у США та інших країнах світу завдяки єврейським емігрантам.
кту.