На Вінниччині пройде Всеукраїнський фестиваль Батозька битва


22 May 2018

У с. Четвертинівка Тростянецького району, що на Вінниччині, 2 червня відбудеться ІІ Всеукраїнський фестиваль «Батозька битва», присвячений перемозі козаків під орудою Богдана Хмельницького та кримсько-татарських союзників над польсько-шляхетським військом.

Про це в понеділок, 21 травня, на прес-конференції повідомила співкоординаторка фестивалю - провідний фахівець культурно-мистецького центру Донецького національного університету Ніна Бегас - повідомляє Укрінформ.

«Програма буде дуже насиченою і відображатиме відповідну історичну епоху та міститиме огляд славних місць села Четвертинівка та музею, присвяченого подіям Батьзької битви. Плануємо фестиваль на 2 червня, у день чергової річниці битви. Головною метою проведення фестивалю є популяризація української історії, зокрема, - Битви під Батогом,  адже завдяки перемозі у ній союзницього війська Україна фактично відновила на всій території України національні органи влади», - повідомила Бегас.

За її словами, щоб підкреслити героїку козацької боротьби зі шляхтою, в програмі фесту будуть козацькі показові виступи, змагання й забави, екскурсії місцями козацької слави с. Четвертинівка, урочисте вшанування полеглих українських козаків у Батозькій битві, а також виступи кобзарів, осередків козацьких бойових мистецтв, кінне шоу.

Крім того, організатори фесту обіцяють провести ярмарок етновиробів і виставку творів народних майстрів, майстер-класи з ковальства, гончарства, реконструкторського мистецтва та інших видів народних ремесел, а також виставку козацької зброї з колекції Вінницького обласного краєзнавчого музею та сучасної зброї із зони АТО.

На фестивалі виступлять і українські молодіжні рок-гурти «Колір Ночі», «Чумацький Шлях», «Друже Музико» та «Широкий лан».

На завершення фестивального дня гості матимуть змогу переглянути вогняно-піротехнічне шоу «Полум'я віків».

Довідково. Бій союзної армії Війська Запорозького і Кримського Ханства під проводом Богдана Хмельницького проти війська Речі Посполитої під командуванням Марціна Калиновського відбувся  під горою Батіг біля сучасного села Четвертинівки Тростянецького району на Вінниччині 2 червня 1652 року. Цю битву її сучасники порівнювали з перемогою Ганнібала під Каннами у 216 році до н. е. Польські загарбники мусили спішно покинути територію Гетьманщини, у певних пунктах якої вони стояли за умовами Білоцерківського мирного договору, кордон знову проліг по ріці Случ, як і за умовами Зборівської угоди 1649 року. Переможна битва під Батогом викликала масове повстання козацької України проти шляхти — до початку липня на всій території України відновлюється функціонування національних органів влади.