Фестиваль на Тернопільщині відтворить історичні події 1919 року


14 Jun 2018

Три дні триватиме на Тернопільщині військово-патріотичний фестиваль «Чортківська офензива», який розпочнеться 15 червня у райцентрі Чортків.

Про це розповів в.о. начальника відділу туризму Тернопільської ОДА Ростислав Яцків, повідомляє Укрінформ.

«Уперше проводимо такий масштабний захід, вшановуючи учасників національно-визвольної боротьби за незалежність України в 1919 році, коли Галицька армія виступила проти військ панської Польщі. Хочемо відтворити окремі епізоди боїв, а ще – покажемо кіно-, фотодокументи, виставку тодішньої й сучасної зброї», - зазначив Яцків.

За його словами, у програмі фестивалю – регіональна молодіжна гра, масовий вишкіл «Тактика вуличного бою», виступи популярних українських гуртів.

Фестивальні події розгортатимуться у замку Гольських, на Ринковій площі, де діятиме містечко майстрів, окремих вулицях середмістя та площах Чорткова.

Довідка.  Чортківська офензива – найбільш успішна наступальна операція Української галицької армії - відбулася 7-28 червня 1919 року на завершальному етапі польсько-української війни 1918-1919 років. Її результатом стало звільнення низки західноукраїнських міст та містечок – Чортків, Бучач, Теребовля, Тернопіль, Бережани.

Розбита та морально пригнічена, позбавлена боєприпасів і загнана у невеликий закуток рідного краю Галицька армія несподівано для противника під Чортковом розбила й змусила відступати ворога, який чисельно переважав українських вояків і був значно краще матеріально забезпечений.