На батьківщині Тараса Шевченка відбудеться шостий Всеукраїнський фестиваль ШеФест


13 Aug 2019

У селі Моринці Звенигородського району Черкаської області 17-18 серпня відбудеться шостий Всеукраїнський фестиваль, присвячений Тарасу Шевченку – “ШеФест”.

Shefest

Про це повідомляє сайт Укрінформ.

 

“Фестиваль ШеФест є заходом абсолютно нового формату. Тобто формату, коли ми говоримо про видатну, історичну постать сучасними словами та сучасними формами. Ми говоримо про це з молодими людьми та дітьми, тобто ми відкриваємо великого Кобзаря для молоді, відкриваємо його для майбутнього. Ми бачимо, що формат ШеФесту є саме таким”, - сказав Олександр Ярема, заступник міністра молоді та спорту України.

За його словами, такі події спрямовані не тільки в напрямку відновлення історичної та культурної спадщини, але й ще у напрямку формування ціннісних орієнтацій молоді. Він зазначив, що цей захід є унікальним, бо саме тут можна надихнутися особливою атмосферою та й взагалі пройтися тими місцями, де ходив Шевченко, коли був малим.

Засновниця фестивалю Юлія Капшученко-Шумейко розповіла, що протягом двох днів фестиваль працюватиме в три зміни: денна, вечірня і нічна програма. Працюватимуть десять локацій. На Просвітницькій галявині відбудуться зустрічі з відомим казкарем Сашком Лірником, Василем Шкляром, Богданом Бенюком, також будуть музичні виступи гуртів “Сонце в кишені”, “Джулай 8”, лекції, поетичний ШеБатл, благодійний ШеАукціон, презентація книги та фільму “Тарас. Повернення" та багато іншого.

“Просвітницька галявина розташована в дубовому гаї в селі Моринці, де затишно, тепло і світло, і там панує завжди прекрасна атмосфера. І її будуть доповнювати цікаві лектори, зокрема приїде мовознавець Микола Зубков з цікавою лекцією «Мовний Всесвіт нецензурованого Кобзаря». Мало хто знає, що той Кобзар, який дійшов до нашого часу, він цензурований, але Зубко дослідив нецензуровану творчість…”, - зазначила вона.

Зокрема Капшученко-Шумейко додала, що під час фестивалю зі своєю лекцією виступить професор кафедри української літератури НПУ імені М. П. Драгоманова Ірина Савченко.

Очільник фестивалю Дмитро Колоша зауважив, що на фестивалі принципово не буде алкогольних напоїв, але кожен відвідувач зможе безкоштовно спробувати улюблену страву Тараса Шевченка — борщ з карасями. Також він додав, що на фестивалі будуть представлені музичні гурти, у яких є пісні на слова письменника Шевченка.

Фестиваль "ШеФест-2019" проходитиме 17-18 серпня у селі Моринці Звенигородського району Черкаської області. Гасло цьогорічного фестивалю – “Під вільним небом!”.

"ШеФест" – щорічний мистецький фестиваль, що відбувається з 2014 року. Проходить він на малій батьківщині Тараса Шевченка та присвячений його пам'яті. Фестиваль є благодійним, на ньому організатори збирають пожертви для українських бійців, що воюють проти російської збройної агресії в Україні.