Найдорожчі для туристів міста світу


02 Jul 2009

Відома лондонська консалтингова компанія ECA International опублікувала рейтинг найдорожчих міст для туристів.
В основі розрахунків лежать витрати туристів у 270 містах світу та сума, яку витрачають іноземці під час відрядження.
Також був досліджений споживчий кошик у кожному з цих міст, де фахівці консалтингової компанії вирахували ціни на 125 видів основних послуг і товарів, врахували прожитковий мінімум, що для працездатного населення України складає 669 гривень. На основі усіх цих зведених даних ECA International і склала рейтинг дорогих міст для туристів.
Цього року одними з найважливіших факторів, які вплинули на розташування міст у рейтингу, стали інфляція, знецінювання національних (у першу чергу в Європі) валют і падіння цін на нафту, додає газета "Сегодня".
У країнах СНД на першому місці за рівнем дороговизни опинилася столиця Азербайджана Баку. Хоча у загальному списку місто лише двадцяте.
Українська столиця лише на 196-ому місці, хоча минулого року Київ був на 84-ому місці.
При цьому, на думку укладачів рейтингу, у нас дешевше, ніж у польській столиці (Варшава на 193-му місці), дешевше, ніж в узбецькому Ташкенті (189-е місце), але дорожче, ніж у Лусаке (Зімбабве, на 197-му) і в Каїрі (Єгипет, 199-те).
Москва у рейтингу ECA International - 23-а. Столиця Росії опустилась у цьому році одразу на 17 позицій: два роки тому Москва була на третьому місці, а в минулому році - на шостому.
У найдорожчому місті світу - Луанді - оренда звичайної двокімнатної квартири в пристойному кварталі, з водою й електрикою, нині обходиться приїжджому в $15 000 за місяць, літр якісного молока може коштувати до $3, а привезений з Європи сир - $15 за 200 грамів.
Вартість середнього обіду в кафе - більше $100. Такі ціни підтримує попит, який не знижується, оскільки в країні чимало фахівців іноземних компаній, що ведуть тут видобуток алмазів і нафти. Доходи ж більшості населення на місяць - $60.
Також на вершині списку - японські міста. Токіо займає друге місце в рейтингу, а Нагоя, Йокогама і Кобе - 3-е, 4-е і 5-е відповідно. Тут номера в тризіркових готелях іноді становлять $210 за ніч, а проїзд у метро в залежності від відстані може обійтися від $1,5 доларів до $10.

Джерело: tourinform.org.ua.