В Ужгороді пройде перший міжнародний фестиваль ромського мистецтва


10 Aug 2009

3 25 по 28 серпня обласний центр Закарпаття стане центром збору ромів, котрі з'їдуться до нас із Словаччини, Угорщини, Румунії та Польщі, аби взяти участь у першому міжнародному фестивалі ромського мистецтва.
Підтримали таке починання організація Open Society Institute та Вишеградський фонд, котрі допоможуть закарпатським ромам організувати не лише видовищний концерт за участю багатьох українських та закордонних ромських колективів, а й конференцію на тему "Подальший розвиток ромської культури в Європі".
Концерт та конференція проходитимуть у приміщенні Закарпатської обласної філармонії. У них, окрім танцювальних та співочих колективів із України, Угорщини, Словаччини, Румунії та Польщі, візьмуть участь відомі діячі культури та політики, зокрема Тібор Лакатош з Угорщини, Янош Фенці з Румунії, Роман Квятковський з Польщі та Єрміла Котларева зі Словаччини.
Глядачі вперше зможуть побачити старовинні ромські танці з кількох регіонів сусідніх країн (тамтешні роми активно взялися відроджувати й популяризувати забуту культуру танцю), а Ужгород на фестивалі представлятимуть лауреат багатьох фестивалів, у тому числі володар гран-прі кількох міжнародних фестивалів, ансамбль "Ром сом", співачка Неля Адам та "золотий голос" Йосип Горват.

Джерело: tourinform.org.ua.