На Закарпатті пройшов фестиваль ''Відлуння Тереблянської долини''


18 Aug 2009

У фестивалі народного мистецтва "Відлуння Тереблянської долини", який відбувся в закарпатському селі Колочава, взяли участь гості із Словаччини і Чехії. І не дивно: це гірське село любив відомий чеський письменник Іван Ольбрахт, який в 20-30-х роках минулого століття проживав тут, виступав в захист верховинців.
У Колочаві Іван Ольбрахт написав роман про останній оприш - народному меснику Карпат Миколі Шугає, зняв фільм "Марійка-невірниця".
Про це нині нагадує пам'ятник письменникові в центрі Колочави, а в місцевій школі діє музей Івана Ольбрахта. Звідси і почався фестиваль. Поклавши квіти до монумента письменникові, колочавці і їх гості попрямували на сільський стадіон, де відбувся великий концерт за участю самодіяльних артистів Закарпаття і сусідніх країн.
Звучали трембіти, сопілки, місцеві коломийки, українські, чеські і словацькі пісні, кружлялися народні танці. При бажанні можна було придбати вироби народних умільців, відвідати сільські музеї - пам'ятник дерев'яної архітектури Святодуховську церкву (1795 р.), "Чеську школу" і "Радянську школу", скансен "Старе село", музей-узкоколійку та інші.
Всю ніч в Колочаві горіло опрішковське багаття, поблизу якого селян і гостей свята своїми гостинцями пригощали земляки Івана Ольбрахта з Чеської Республіки.

Джерело: tourinform.org.ua.