Зелений туризм - на хвилі розвитку


19 Jan 2010

Українське село переживає нині не найкращі часи. Відсутність роботи лягла тягарем на плечі мільйонів сільських жителів. Особливо тяжко взимку, коли земля відпочиває і нема роботи для землеробів. Вакансій у сільських районах дуже мало, бо кожний відповідальний громадянин у нелегкі для української економіки часи намагається триматись за роботу.
Ось у такий час до Криничанського районного центру зайнятості завітала небайдужа до долі українського селянина людина – керівник Дніпропетровської обласної дорадчої служби Максим Геннадійович Максимов, щоб запропонувати проведення низки семінарів для безробітних громадян з питань організації сільського зеленого туризму. Він вважає, що сільський туризм має перспективне значення для розвитку краю та допоможе реалізувати невикористані можливості українського села, лише треба стимулювати бажання ним займатися. Тоді він стане вагомою складовою туристичного бізнесу та вагомим чинником розвитку ринку праці у сільських регіонах області.
Максим Геннадійович разом з Н.Я. Кузнєцовим, головою Дніпропетровської асоціації розвитку сільського і зеленого туризму «Дніпро», вже провели 6 семінарів, в яких взяли участь 150 жителів сіл Криничанського району. Проводяться вони щодня, починаючи з 15 грудня, в залі для проведення семінарів Криничанського районного центру зайнятості.
Начальник відділу активної підтримки безробітних О.П. Грищенко організовує проведення занять. Тема семінарів: «Сільський зелений туризм – реальний засіб самозайнятості та започаткування власної справи» зацікавила багатьох безробітних та незайнятих громадян. Лектор розкриває основні поняття у сфері сільського зеленого туризму, зв’язок даного виду туризму із сільським господарством, історію його розвитку, його місце у сучасному туристичному бізнесі, сучасний стан сільського зеленого туризму в Україні. Учасники семінарських занять вивчають законодавчі аспекти, пов’язані із започаткуванням та розвитком матеріальної бази зеленого туризму.
Лектор надає практичні рекомендації щодо створення агроосель. Організація відпочинку в агрооселях – це послуга, до складу якої можуть входити: надання в користування відпочиваючим кімнат, харчування стравами місцевої кухні, ознайомлення з підсобним господарством, природними, рекреаційними, історико-архітектурними, культурно-побутовими особливостями місцевості тощо. Все це супроводжується демонстрацією фотографій та фільмів. Кожний учасник семінару отримав методичні рекомендації щодо започаткування популярного в сучасному туристичному бізнесі виду підприємництва, а також ручку та блокнот для записів. Учасники семінару задавали багато питань, а ті, хто особливо зацікавився, обмінювались контактними номерами телефонів для подальшої співпраці.
Цей цикл семінарів - не перший досвід співпраці служби зайнятості Дніпропетровщини з соціальними партнерами-організаціями, які опікуються розвитком зеленого туризму. У попередні роки три семінари для безробітних Криничанського району провела Лариса Олександрівна Філінова, директор обласного комунального підприємства «Центр «зеленого» туризму та народних ремесел Дніпропетровщини». Після цього за сприяння районного центру зайнятості в смт Кринички заснована навчальна садиба та ще дві садиби для любителів зеленого туризму. Для охочих подорожувати сільськими стежками відкрито туристичний маршрут.
Всього в області для безробітних за участю представників обласного комунального підприємства «Центр «зеленого» туризму та народних ремесел Дніпропетровщини» проведено майже 40 семінарів, зокрема й для сільських та селищних голів. На Дніпропетровщині любителів відпочинку на лоні рідної природи готові приймати близько 30 садиб. Ті, хто прагне краще пізнати рідний край, можуть подорожувати стежками більше десяти туристичних маршрутів. Серед організованих садиб і маршрутів подорожей є й перлини. Так, у Межівському районі у «Садибі троянд» можна не тільки відпочити, а й навчитися розводити квітку любові – красуню троянду. У Покровському районі можна мандрувати стежками батька Махна, а православний люд прагне відпочити у садибі духовного наставника отця Олександра у селі Велика Михайлівка. У селах Нікопольського району пропонують пройтися стежками козацької слави та відвідати місцеві каньйони і водоспади.
У програмі зайнятості на 2010-2011 роки спільно з обласною радою, обласного комунального підприємства «Центр «зеленого» туризму та народних ремесел Дніпропетровщини» запланована реалізація спільного проекту з розвитку зеленого туризму, над яким працюватимуть ентузіасти з України, Польщі та Німеччини. На Дніпропетровщині в реалізації проекту братимуть участь сільські підприємці з Нікопольського, Покровського та Царичанського районів.
Фахівці служби зайнятості сподіваються зробити гідний внесок у розвиток краєзнавчої гілки підприємництва: у центрах зайнятості спільно з іншими соціальними партнерами безробітних навчать складати бізнес-плани, допоможуть здобути необхідні для функціонування зелених садиб професії та за наявності коштів у Фонді загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття виплатять одноразово допомогу по безробіттю для започаткування популярної власної справи.

Вікторія Кузнецова, директор Дніпропетровського обласного центру зайнятості

Джерело: www.dcz.gov.ua.