Ще один музей на території озера Синевир


01 Jun 2010

В музеї можна ознайомитись з макетами вузлів, споруд і пристосувань всього технологічного процесу заготівлі, сортування, зберігання і транспортування деревини у вигляді плотів-бокорів, а також побачити експонати музею лісосплаву.
Історико-краєзнавчий музей НПП «Синевир» запрошує відвідувачів. Він розташований поруч з буділею адміністрації НПП «Синевир», в окремому корпусі екологічного візит-центру. У цьому закладі на третьому поверсі почав свою роботу історико-краєзнавчий музей, який, серед іншого, презентує експонати музею лісосплаву, котрий зруйнований повінню 1998 року. Тут можна ознайомитись з макетами вузлів, споруд і пристосувань всього технологічного процесу заготівлі, сортування, зберігання і транспортування деревини у вигляді плотів-бокорів. У доступній, наглядній формі відвідувачі можуть ознайомитись з інформацією про історію, життя наших предків, про важку працю бокорашів і нелегку долю їхніх сімей. Є тут й різні сокири, пили, що використовувались на різних ділянках заготівлі й переробки деревини. Починаючи від костюма і знарядь праці, і закінчуючи макетом колиби (тимчасового житла лісорубів) – усе це експонує музей.
Життя і побут горян досить своєрідні і цікаві, вже трішки, на жаль, призабуті, оживуть в уяві, коли познайомитесь з речами вжитку, посудом і всяким начинням, виготовленим з дерева.
Різні коновки, коновці, гелетки, бочки, миски тощо – це лише незначна частина експозиції, що вражає своєю неповторністю, красою форм, способом виготовлення. Не менш цікаве взуття місцевих жителів: шкіряні й резинові постоли, чоловічі шкіряні топанки з дерев’яною підошвою на високому каблуку, старовинні бочкори, що вирізані різцем з цільного дерева.
Свою історію мають презентовані тут вуйош з холошнями, гуня і кресаня. Не один десяток років пройшов з того часу, відколи їх в останній раз, відправляючись в небезпечну дорогу, одягали на себе сміливці-бокораші, відколи вони в останнє змочувались бризами бурхливої ріки і висихали під лагідним сонцем на водному шляху до Колочави.
Щиро запрошуємо всіх бажаючих відвідати історико-краєзнавчий музей національного природного парку «Синевир».

Іван КОНАР,
гід-перекладач

Джерело: tourinform.org.ua.