Forbеs: Рейтинг найкращих міст для життя


14 Jun 2010

Найкращим містом для життя у цілому світі вже другий рік поспіль визнано Відень, у протилежному кінці рейтингу опинився неспокійний Багдад. Ані Україна, ані її найближчі сусіди до кращої п'ятидесятки не потрапили.
У рамках щорічного Світового дослідження якості життя, проведеного компанією Mercer, 221 місто оцінювали за 39 показниками, такими як політична стабільність, охорона здоров'я та стан довкілля. За точку відліку було взято Нью-Йорк, де якість життя оцінили у 100 балів, повідомляє сайт Mercer. Ані Україна, ані її найближчі сусіди, до кращої п'ятидесятки не потрапили. Причиною невтішної картини фахівці називають відсутність політичної стабільності. Внутрішні проблеми, долучені до світової фінансової кризи, являють собою істотну перепону до покращення рівня життя у таких країнах як Грузія, Україна та Латвія.
Тож містом №1 у цьогорічному рейтингу є Відень (Австрія), що подарував світові таких вдатних композиторів як Йозеф Гайдн, Франц Шуберт та Йоганн Штраусс. Серед його принад можна назвати сприятливе бізнес-середовище й розвинену систему громадського транспорту.
Ненабагато відстають від Відня швейцарські Цюріх та Женева, що посіли, відповідно, друге та третє місця. "Швейцарські міста дуже приємні, довкілля чисте, прискіпливо оцінювалась військова загроза, а Швейцарія є нейтральною. Якщо ви не почуватиметесь безпечно у Швейцарії, ви не почуватиметесь безпечно ніде", - каже консультант Mercer Ребекка Пауерз.
Загалом європейські міста посідають сім сходинок у першій десятці, завдяки їхній відносній безпеці, політичній стабільності та культурі.
Четверте місце розділили між собою Ванкувер (Канада) та Окленд (Нова Зеландія).
Шосту сходинку посідає німецький Дюссельдорф, а сьому - Мюнхен та Франкфурт.
На дев'ятому щаблі знаходиться Берн (Швейцарія), а завершує топ-10 австралійський Сідней.

Джерело: tourinform.org.ua.