Кіровоградська область

 

Кіровоградська область. Туристична карта

Середня за площею (24.6 тис. км2, 4.1% території країни) і одна з наймолодших областей Центральної України, утворена в 1939 р. В області 21 район, 12 міст, 26 селищ і 1004 села. Населення області – 1053.1 тис.жителів (2.3% населення країни), з яких міське становить 644.3 тис. жителів (60.4 % населення області). Клімат помірно континентальний, із м'якою з частими відлигами зимою (середня температура січня -5°С, -6°С) і теплим сухим (середня температура липня +20°С, +21°С) літом. Кількість опадів, більша частина яких припадає на теплий період, становить 430-520 мм на рік. Територія області розташована в межиріччі Дніпра і Південного Бугу у межах Придніпровської височини, поверхня якої являє собою підвищену пологохвилясту лесову рівнину, порізану долинами рік, балок і ярів. Абсолютні висоти коливаються від 40 до 270 м, у середньому становлячи 150-200 м над рівнем моря. Добре вироблені долини рік Дніпра, Південного Бугу, Інгулу, Інгульця, Синюхи, Синиці та ін. разом з великими балками і ярами вносять розмаїтість у невигадливі ландшафти Кіровоградщини, надаючи безкрайнім чорноземним просторам українського лісостепу мальовничої привабливості.
Найдревніші поодинокі поселення на теренах сучасної Кіровоградської області відносяться до середнього палеоліту (понад 20 тис. років тому). У літописні часи була заселена лише невелика частина Придніпров'я. Наприкінці XII ст. у гирлі Тясмину засновується місто-фортеця Крилов, зруйнована ордами Батия в 1240 р. Воно відроджується лише в XVI ст. і стає місцем чи не постійного протистояння Речі Посполитої, Московської держави та місцевих козаків. У середні століття Кіровоградщина називалася Диким полем і була своєрідною нейтральною смугою, яку неспроможні були контролювати ні Литовське князівство і його спадкоємиця Річ Посполита, ні татари з турками, ні Московська держава. Інтенсивне заселення Дикого поля почалося в середині XVIII ст. на початку півторастолітнього протистояння Росії з Османською імперією та її васалом – Кримським ханством. Після першої російсько-турецької війни 1735-1739 рр. Російська імперія вживає заходів по створенню укріплень на своїх південних рубежах. На Лівобережжі формується українська лінія оборони, а на Правобережжі (у північній частині сучасної області) створюються поселення Нової Сербії. Така назва пояснюється тим, що його заснували серби в 1751 р., і це було перше військово-землеробське поселення Російської імперії в Новоросії. Воно являло собою 30-кілометрову буферну зону, на 200 км витягнуту уздовж кордону з Річчю Посполитою (від Дніпра до Синюхи). Південніше Нової Сербії в 1754 р. розпочато формування Новослобідського козачого полку із центром у нещодавно збудованій фортеці Святої Єлисавети (нині Кіровоград), яка мала приростити російські землі ще на 20 км. У 1764 р. на основі поселень Нової Сербії і Новослобідського козачого полку утворена Єлисаветинська провінція Новоросійської губернії. Під час другої російсько-кримської війни (1768-1774 рр.) татарська орда Керим-Гірея востаннє напала на цю ділянку Центральної України, знищивши десятки нових поселень і забравши багатьох їх мешканців у полон. У цій війні Росія завоювала пониззя Дніпра і Південного Бугу, а Нова Сербія втратила своє прикордонне військово-стратегічне значення. Заселення і порівняно швидке економічне освоєння краю сприяло поступовому перетворенню міст з військово-адміністративних центрів у торговельно-промислові. Наприкінці 1810-х років на півдні Росії знову починається створення військових поселень, і згодом Єлисаветград стає центром Південних (Херсонських) військових поселень, що проіснували близько 40 років. На початку 1939 р. з периферійних районів Дніпропетровської, Київської, Миколаївської, Одеської і Полтавської областей УРСР була створена Кіровоградська область.
У зв'язку з порівняно недавнім освоєнням Кіровоградщини та її доволі довгою воєнізованою історією тут збереглися військові і цивільні адміністративні споруди ХIX-XX ст. Архітектурні пам'ятки культового призначення представлені рідкісними, переважно православними, храмами ХVIII-XХ ст. Класичних садибних і палацових комплексів в області немає, але збереглися прекрасний столітній парк і безліч пам'ятників радянського періоду історії.

Кіровоград. Місто було засноване на землях Запорізької Січі у середині XVIII ст. як фортеця Святої Єлисавети для захисту південних кордонів Російської імперії від набігів турків і кримських татар. Незабаром навколо фортеці виникло поселення, яке з 1775 р. стало називатися Єлисаветград. Від тих часів залишилася архітектурна пам'ятка - казарми Єлисаветинської фортеці (1754). У місті також збереглися пам'ятки архітектури XIX ст. - Грецька та Покровська церкви.
З фортецею і містом пов'язана діяльність полководців - О. Суворова та М. Кутузова. У військовому госпіталі, що містився у фортеці (1787-1797), діяла медико-хірургічна школа - один із перших вищих медичних навчальних закладів в Україні. Під час Кримської війни (1853-1856) у фортеці був розташований військовий госпіталь, де працював видатний хірург і анатом, засновник військово-польової хірургії М. Пирогов.
У місті в колишньому реальному училищі навчалися відомі актори та режисери - П. Саксаганський і М. Садовський, письменник Ю. Яновський.
Веселі Боковеньки. На околиці села знаходиться дендропарк «Веселі Бековеньки» - окраса степового краю, пам'ятка садово-паркового мистецтва, закладена у 1893 р. великим любителем та знавцем природи М. Давидовим.
Онуфріївка. На околиці селища розташований Онуфріївський дендропарк, створений у другій половині XIX ст. кріпаками місцевого поміщика графа М. Толстого. Цей мальовничий куточок України нині є зразком і пам'яткою садово-паркового мистецтва.
Розумівка. У селі колись був маєток героя Вітчизняної війни 1812 р. генерала М. Раєвського. До наших днів збереглася сімейна усипальниця Раєвських.

 

Садиби областi