Рівненська область

 

Рівненська область. Туристична карта

Область (20.1 тис. км2, 3.3% території країни) Західної України, утворена в 1939 р. після возз'єднання цих споконвіку українських земель у складі СРСР. У області 16 районів, 11 міст, 16 селищ і 1000 сіл. Населення області 1154.4 тис. чол. (2.5% населення країни), з яких міське становить 547.3 тис. чол. (47.3% населення області). Клімат помірно континентальний, з м'якою зимою із частими відлигами (середня температура січня -5°С) і теплим, вологим (середня температура липня +18°С) літом. Кількість опадів, основна частина яких припадає на теплий період, становить 600-650 мм на рік. Поверхня північної частини області розташована в межах Поліської низовини (плоскохвиляста акумулятивна рівнина), південної - в межах Волинської височини, що є підвищеною лесовою рівниною, розчленованою густою мережею річкових долин. Середня абсолютна висота Рівненщини становить 184 м, максимальна (на крайньому півдні) – 372 м. Величезні лісові масиви неосяжних рівнинних просторів східної Волині, оздоблені витіювато врізаними долинами великих рік Горині, Случі, Стиру та їхніх приток, дивовижно мальовничі і радують око прекрасними пейзажам.
Перші поселення з'явилися на півдні області в пізньому палеоліті. У межах сучасної Рівненщини відкрито понад 80 археологічних пам'яток (укріплених городищ, поселень і курганних могильників) часів древньої Русі. У Х-XI ст. ці землі входили до складу Київської Русі, з 1199 р. - Галицько-Волинського князівства, що потрапило в середині XIII ст. у васальну залежність від Золотої Орди, а через століття - Великого Литовського князівства. В 1452 р. припиняє існування Волинське князівство і територія сучасної області стає частиною Литви. Середні віки в цих місцях ознаменувалися становленням ремесел, зростанням феодальних землеволодінь і розвитком торгівлі, що проходили на тлі нападів ординських кочівників. У 1556-1561 рр. у столиці колишнього удільного князівства часів Київської Русі створене Пересопницьке Євангеліє, що є видатною пам'яткою староукраїнської літературної мови і мистецтва XVI ст. Люблінська унія 1569 р. послужила формальним приводом для захоплення краю польськими феодалами, а Брестська унія 1596 р. відкрила доступ католицизму на землі, що споконвіку контролювалися православною церквою. Представники католицьких чернечих орденів заполонили східну Волинь і за підтримки уніатської (греко-католицької) церкви — адаптованого для українських земель гібрида католицизму, створили атмосферу релігійного протистояння, що змушувала багатьох місцевих феодалів приймати католицизм. Під час Визвольної війни українського народу 1648-1654 рр. під проводом Б. Хмельницького на південному заході області відбувся переломний бій кампанії — битва під Берестечком (1651 р.). Польський контроль на Волині тривав до кінця XVIII ст., коли Пруссія, Австрія і Росія втретє поділили Річ Посполиту (1795 р.). Територія сучасної Рівненщини увійшла до складу величезної Волинської губернії Російської імперії і проіснувала до її краху. Після громадянської війни та інтервенції вона була захоплена Польщею і в 1921 р. за Ризьким договором знову відійшла до неї, а на початку Другої світової війни, після захоплення Польщі фашистською Німеччиною ці землі разом з іншими західноукраїнськими землями були возз'єднані у складі Української РСР.
Незважаючи на значні руйнування під час світових і громадянських воєн на Рівненщині збереглися фортифікаційні і монастирські споруди, закладені ще в середньовіччі, різностильові православні, католицькі та іудейські культові споруди ХVII-XX ст. Архітектурна спадщина цивільного призначення представлена переважно житловими і адміністративними будинками та історичними пам'ятками ХVII-XX ст. На території області розташований природний заповідник і кілька інших визначних природних пам'яток загальнодержавного значення.

Рівне. Територія міста та його околиці були заселені з давніх часів. Про це свідчать археологічні знахідки - римський щит, прикрашений різьбленням, і окремі римські монети (II). Виявлено залишки поселень, що існували тут у добу бронзи. Місто приваблює своєю історією та архітектурою. Цікаво оглянути архітектурні пам'ятки - дерев'яну Успенську церкву з дзвіницею (1756) і будинок колишньої гімназії, де викладав історик М. Костомаров і навчався письменник В. Короленко.
Дубно. Уперше місто згадується в Іпатіївському літопису під 1100 р. Серед цікавих пам'яток Дубна - замок князів Острозьких (XIV), із яким пов'язані події, змальовані М. Гоголем у повісті «Тарас Бульба», та Луцька брама (XVI).
Острог. Місто відграло важливу роль у розвитку української культури. У XVI ст. тут було відкрито Острозьку академію, де в різний час навчалося багато відомих діячів політики, науки і культури. 1577 року друкар І. Федоров заснував у місті друкарню, де були видані «Буквар» та «Острозька Біблія». Найцікавіші пам'ятки архітектури - замок князів Острозьких (XIV), Богоявленська церква (XV), Луцька, Кругла і Татарська вежі (XVI).
Рівненський природний заповідник. Заповідник засновано у 1999 р. Його загальна площа 47 046,8 га. Для заповідника характерне унікальне поєднання болотних, озерних і лісових природних комплексів Західного Полісся. Особливу цінність мають карстове озеро Біле та болотний масив Коза-Березина, де зосереджені основні рослинні угруповання боліт України. Масив виконує важливу водоохоронну функцію і є регулятором рівня підземних вод навколишніх територій. На території заповідника знаходиться єдиний в Україні залишок системи Пінських боліт - унікальне місце оселення рідкісних та зникаючих видів тварин.

 

Садиби областi