Тернопільська область

 

Тернопільська область. Туристична карта

Область (13.8 тис. км2,2.3% території країни) Західної України, утворена в 1939 р. після приєднання цих земель до Української РСР. В області 17 районів, 18 міст, 18 селищ і 1022 села. Населення області 1105.4 тис. чол. (2.4% населення країни), з яких міське становить 475.5 тис. чол. (42.8 % населення області). Клімат Тернопільщини помірно континентальний з м'якою зимою (середня температура січня -5°С) і теплим, вологим літом (середня температура липня +19°С). Середньорічна кількість опадів, більша частина яких припадає на теплу пору року, становить 650-700 мм. Значна частина території області розташована у межах Подільської височини (250-400 м над рівнем моря), і тільки крайня північно-західна частина – на рівнині Малого Полісся. Це одна із наймальовничіших і різноманітних у природному відношенні областей України, розташованих у рівнинній частині країни. Тут безліч природних пам'яток, серед яких невисоке романтичне Товтрове пасмо, пагорбкуватість величних Кременецьких гір, глибоко і хитромудро врізані річкові долини Дністра та його приток, численні печери, водоспади, скелі і парки.
Перші поселення на території Тернопільщини з'явилися в середньому палеоліті (близько 50 тис. років тому) у Наддністрянщині, а залишки поселень пізнього палеоліту (40-10 тис. років тому) зустрічаються вже по всій області. Наприкінці XI ст. виникають удільні володіння, що об'єдналися в 1199 р. у Галицько-Волинське князівство. З 1246 р. воно понад сторіччя перебувало під владою Золотої Орди. В 1349 р. північну частину Тернопільщини захоплюють литовці, а середню і південну – поляки. В ХIV-XVII ст. 19 міст області одержали Магдебурзьке право, що сприяло розвитку ремесел і торгівлі. У середині тисячоліття Тернопільщина стає ареною боротьби католицької і православної церков, у якій, завдяки створен­ню в 1595 р. уніатської (греко-католицької) церкви, загалом, перемагають католики. ХVI-ХVІІ ст. проходять під знаком періодичних набігів татар і час від часу виникаючого козацько-селянського збройного антипольського опору. В 1672-1683 рр. південно-східна частина області перебувала під владою турецького султана, а з 1772 р. майже вся область (крім північних районів, в 1793 р. приєднаних до Російської імперії) входить до складу Австрії. В 1870-1880-х роках понад десять тисяч селян області емігрують у США, Канаду, Аргентину, Францію та інші країни, згодом створивши там українські громади. Після розпаду Австро-Угорської імперії в 1918 р. Тернопільщина входить спочатку до складу Західноукраїнської Народної Республіки, що не проіснувала й року, а потім була захоплена Польщею. Після початку Другої світової війни і захоплення Польщі фашистською Німеччиною Тернопільщина увійшла до складу Української РСР.
Незважаючи на непередбачуваність і витіюватість історичних подій, що відбувалися на цих землях, Тернопільська область зберігає значну середньовічну архітектурну спадщину. Вона складається з великої кількості фортечних і замкових оборонних споруд, що руйнуються і перебудовуються впродовж століть. Оборонний характер властивий також безлічі культових споруд різних конфесій — костелам, церквам і синагогам. Тільки в ХVIII-XIX ст. з архітектурного обличчя релігійних будівель зникають оборонні мотиви. Зі зразків цивільного будівництва минулого в області збереглися ратуші, палаци, маєтки та історичні пам'ятки.

Тернопіль. Перші згадки про місто у письмових джерелах належать до 1540 р., але його територія була заселена набагато раніше, про що свідчать археологічні розкопки. До наших днів збереглися пам'ятки архітектури - Старий замок (1548), Воздвиженська церква (XVI-XVII), церква Різдва з оборонною вежею (1608), колишній Домініканський костьол (1779). У Тернополі встановлено пам'ятники Т. Шевченкові, О. Пушкіну. Туристи також можуть відвідати краєзнавчий музей та музей духовної культури.
Бережани. Уперше про місто згадується у літопису 1375 р. Бережани тривалий час перебували під впливом католицького духовенства. Свідченням цього є костьоли (XVI-XVII) та замок (XVI), що збереглися в місті дотепер. Цікаво оглянути дерев'яну Миколаївську церкву (1691) та будинок колишньої ратуші (1811). З містом пов'язані імена багатьох видатних діячів культури. Тут народилася українська художниця О. Кульчицька. На честь 100-річчя від дня її народження встановлено пам'ятний знак.
Більче-Золоте. Поселення Більче вперше згадується в історичних документах 1482 р. Визначним місцем села є одна з найкращих пам'яток садово-паркового мистецтва Тернопільщини - Більче-Золотецький парк, закладений у 1800 р. Цікаві також пам'ятки природи - печери Вертеба і Скельний храм, Камінь Довбуша та ін.
Кременець. За Іпатіївським літописом перші згадки про місто належать до 1226 р., коли під мурами Кременця русичі розгромили об'єднані сили угорських і польських військ. У роки Визвольної війни українського народу 1648-1657 рр. Кременецький замок був фортецею для поляків. У 1648 р. війська М. Кривоноса штурмом захопили фортецю. Про події тих часів нагадують мовчазні руїни замку-фортеці (XII). У місті збереглися пам'ятки архітектури: Миколаївський собор з келіями (1636), комплекс споруд Богоявленського монастиря (XVIII), будинок Колегіуму (XVIII). У 1809 р. тут народився видатний польський поет Ю. Словацький.
Медобори, природний заповідник. Заповідник створено у 1990 р. Він займає площу 10 455 га. Має філіал «Кременецькі гори». У заповіднику переважають грабово-дубові, ясенево-дубово-грабові, грабово-букові, букові, дубові і грабові ліси, що сприяли формуванню своєрідного видового складу орнітофауни. До Червоної книги України занесено 29 видів рослин та 29 видів тварин.

 

Садиби областi