Харківська область

 

Харківська область. Туристична карта

Найстаріша і найбільша область (31.4 тис. км2, 5.2% території країни) Східної України, утворена в 1932 р. В області 27 районів, 17 міст, 61 селище і 1682 села. Населення області – 2 812.1 тис. жителів (6.0 % населення країни), з яких міське становить 2235.2 тис. жителів (79.0% населення області). Клімат помірно континентальний з порівняно м'якою зимою (середня температура січня -7°С) і теплим, посушливим літом (середня температура липня +21°С). Кількість опадів, 66% яких припадає на теплий період, становить 495-570 мм на рік. Поверхня області – хвиляста рівнина (абсолютні позначки до 236 м), ледь нахилена в південному напрямку, розчленована долинами річок, балок та ярів. Більша частина області розташована у межах Придніпровської низовини, а на сході і північному сході знаходяться відроги Середньоруської височини, на південному сході – Донецької височини. Витіювато врізані долини головної водної артерії області Сіверського Дінця та його приток (іноді заповнені штучними водосховищами) Береки, Вовчої, Уди, Осколу та інших вносять ландшафтну розмаїтість у природний вигляд Харківщини, часом формуючи дивовижно мальовничі пейзажі.
Заселення краю почалося ще в палеоліті, про що свідчать поодинокі стоянки того часу, а археологічні пам'ятки неоліту відомі майже в усіх районах області. В VIII-Х ст. частина її знаходилася під владою Хазарського каганату, вичавленого звідси князем Святославом, який майже на три століття чинив слов'янський контроль над цими землями. Спустошлива навала монголів в ХІІІ ст. на довгі часи перетворила цей район на північну ділянку малолюдного Дикого поля. Масове заселення краю почалося в середині XVII ст. біженцями з Правобережної України, яка на той час була у складі Речі Посполитої, і переселенцями з центральних районів Московські держави. Воно відбувалося напливами і остання велика хвиля переселенців відноситься до 1711 - 1715 рр. Російський уряд з метою захисту своїх південних кордонів від татарських набігів заохочував заселення вільних земель, створював своїм новим громадянам сприятливі умови і надавав тимчасові пільги. Переселенці засновували нові поселення – слободи, від яких і пішла назва Слобідська Україна (Слобожанщина). На початку другої половини XVII ст. була заснована більшість міст, що відіграють важливу роль у житті сучасної Харківщини. В зв'язку із загрозою татарських набігів весь регіон становив собою своєрідний військовий табір, мешканцям якого судилося зіграти важливу роль у завоюванні (колонізації) Північного Причорномор'я, Приазов'я і Криму та приєднання їх до Російської імперії. Спочатку основну масу населення Слобожанщини становили козаки, з яких ще в 1650-х роках були сформовані чотири полки – Харківський, Острогозький (Рибінський), Сумський та Охтирський, що підрозділялися на сотні. Російський уряд забезпечував козаків зброєю (на пільгових умовах), харчами, наділяв земельними угіддями, зберігав за ними козацькі привілеї і самоврядування. До 1685 р. з Харківського полку виділився Ізюмський, а в 1734 р. на теренах сучасної області налічувалося 40 козацьких сотень. У 1765 р. козацьке самоврядування на Слобідській Україні було ліквідовано, вона увійшла спочатку до складу Слобідсько-Української губернії, а потім (1775 р.) була об'єднана з Воронезькою губернією в генерал-губернаторство з центром у Харкові. З 1780 р. Слобідсько-Українська губернія перетворена на намісництво, а з 1796 р. – на губернію, що згодом (з 1835 р.) стала називатися Харківською. З кінця XVIII ст., коли загроза зовнішнього вторгнення на Слобідську Україну зійшла нанівець, Харківщина поступово перетворюється на важливий регіон виробництва сільськогосподарської продукції, розвитку ремесел і торгівлі. У середині XIX ст. на Слобожанщині почали формуватися капіталістичні відносини, що дали черговий імпульс її розвитку. Після Жовтневого перевороту в 1917 р. саме цей здавна пов'язаний з Росією регіон став оплотом більшовиків в Україні, а Харків – столицею Української РСР (1919-1934 рр.).
На території Харківської області збереглися різностильові переважно православні культові споруди ХVII-XХ ст. Архітектурну спадщину цивільного призначення представлено в основному спорудами найбільш активного періоду освоєння регіону – ХІX-XХ ст. Це адміністративні будинки, серія прекрасних парків з палацами, садибними церквами і парковими будівлями, численні історичні пам'ятники. Тут знаходяться національний природний парк та три державні заказники, що вирізняються своєрідною лірично-природною пишнотою, яку навряд чи зустрінеш в інших регіонах України.

Харків. Територія, де розташований сучасний Харків, була заселена ще у II тис. до н. е., про що свідчать археологічні розкопки. Тут було знайдено залишки декількох поселень доби бронзи (ІІ-І тис. до н. е.). Від сарматських часів (III ст. до н. е. - II ст. н. е.) зберігся скіфсько-сарматський могильник. Видатною археологічною пам'яткою VII - початку XIII ст. є Донецьке городище - літописне місто Донець, що згадується у Іпатіївському літопису 1185 р. у зв'язку із втечею новгород-сіверського князя Ігоря з половецького полону. Перші вірогідні відомості про заснування міста належить до 1654 р., коли тут з'явилися переселенці з Правобережної України. Після спорудження у 1656-1659 рр. Харківської фортеці місто стало важливим укріпленим пунктом Російської держави у боротьбі проти кримських та ногайських татар. Харківські козаки брали участь в Азовських походах (1695-1696), Північній (1700-1721), російсько-турецькій (1735-1739) і Семирічній (1756-1763) війнах. Наприкінці XVIII ст. фортеця втратила своє значення і була демонтована. У наступні роки місто розвивалося як торгово-ремісничий центр Слобідської України. В 1805 р. завдяки зусиллям ученого та громадського діяча В. Каразіна у Харкові було відкрито університет. Сьогодні університет носить його ім'я, біля стін храму науки встановлено пам'ятник його засновникові. У XIX ст. при університеті був закладений ботанічний сад. Туристів зацікавлять архітектурні пам'ятки, серед яких Покровський (1689) і Успенський (1778) собори, будинки університету та інші. У місті працює багато музеїв - аерокосмічний і художній, літературний та історичний, музей народної творчості і декоративно-прикладного мистецтва.
Ізюм. Історія міста багата на історичні події. Тут у 1111 р. війська київського князя Володимира розгромили половців. У 1185 р. майже на тому самому місці перед походом на половців розбив свій табір новгород-сіверський князь Ігор Святославич. До уваги туристів і гостей міста - Преображенський собор (1684), Миколаївська та Вознесенська церкви (XIX), експонати місцевого краєзнавчого музею. Тут стоїть геологічна пам'ятка природи - мальовнича гора Крем'янець (218 м).
Чугуїв. На території сучасного міста знайдено залишки городища скіфського періоду та поселення часів Київської Русі. Збереглися архітектурні пам'ятки XIX ст. - Покровський собор, будинок міської управи, торгові ряди. У Чугуєві 1844 року народився відомий художник І. Рєпін, якому в місті встановлено пам'ятник.

 

Садиби областi