Матеріали і статті
про сільський туризм
>>  Мастерклассы>>  Петриківський розпис

Петриківський розпис у сучасному світі


Тетяна Тарасенко

 

Розпис У нашому життєвому середовищі, побуті, так не вистачає речей, які б відновили душевну рівновагу. Маючи в своєму домі килими, меблі чи інші вироби, які не властиві нашій культурі, ми все життя страждаємо від розбалансування психіки, ніби ми не в дома, а в гостях. Ритми чужих речей, що залежать від пластики, кольору, орнаменту, повинні співпадати з біоритмами Землі, в унісон з якою б'ється наше серце. Ми живемо в світі чужих речей, а наше завдання творити світ українських речей, тоді людина почуватиме себе комфортно, буде здоровою.

Творчість часто, занурює нас в медитаційний стан, це дуже ефективний спосіб переключити свої думки з негативних емоцій на спокійний позитив. Тому експерти радять, щоб не впасти в апатію, займіться арттерапією. Організація навколишнього простору за допомогою кольору, також впливає на наш настрій.  Ефективним методом відновити рівновагу свого середовища є декорування речей, розпис тканин та меблів.

РозписНайкраще для цього підходить петриківський розпис, він здавна пов'язаний з настінним селянським розписом. Розмальовування хати і, насамперед, печі як символу родинного вогнища, було втіленням особливого національного бачення світу, багатьох вірувань і обрядів, пов’язаних із квітами та гіллям. Для української ментальності рослина завжди була наочним символом віри в бога.              

   Оздоблені розписом селянські хати мали вигляд казкових ілюстрацій. Такі мальовані хати називали  «по квітчаною», «празниковою» хатою. У селі існував вислів: «У гарно розписаній хаті, як у церкві». РозписРозмальована оселя завжди  була гордістю господині, та коли хата була не розписана, то з нею навіть не віталися. А якщо стінний розпис був гарний, то про господиню  говорили, що вона «чепурушка».

На сьогоднішній день, кожна жінка, може відчути себе «чепурушкою», освоївши петриківський розпис. Тож не зважаючи ні на що, ні на сучасний ритм життя, ні на відсутність казковості життя. Все таки можна кінчиком пальця, кошачим пензлем, створити чудо, яке почнеться з маленької квітки у Вашому альбомі.   

А завершиться  розписом, можливо дерев'яної скриньки, улюбленої  чашки, якоїсь дрібнички для коханої людини. В нашому світі з високоякісними фарбами та побутовими  речами, що  аж  просяться, щоб їх оживили, поєднали одне з одним. Дається можливість  розпису, тож не втрачайте  її.  Нехай пречудова  квітка петриківського розписуРозпис розквітне на Вашій сукні, сумці, на чохлі мобільного телефона, на склі автомобіля, на дверях до дитячої кімнати.  Тож культивуйте цю квітку, тому що тільки народне мистецтво не дає остаточно знецінити  національну свідомість і стає генератором  відродження та прагнення до волі та кращого життя.

 

 

 

 

Якщо ви хочете пройти даний майстер-клас у автора - відвідайте садибу Мальовниця

Розпис РозписРозписРозписРозписРозпис

Горнолыжные туры в Грузию