У Миколаєві створили 3D-модель старовинного храму Вести


19 Jun 2018

Миколаївські краєзнавці створили 3D-модель храму Вести, який ще називають альтанкою адмірала Грейга. Розташовувалася споруда в районі стародавнього городища Дикий Сад.

 

Про це розповів організатор проекту, краєзнавець Андрій Шинкаренко, повідомляє Укрінформ.

"У Миколаєві адмірал Грейг побудував дуже цікавий об’єкт, у народі його називали храм Вести. На жаль, до наших часів він не зберігся. Коли ми почали займатися цим питанням, виявилося, що інформації і навіть його фотографій залишилося вкрай мало. Отож ми поставили собі за мету спочатку створити 3D-модель цього храму, а згодом за підтримки місцевої влади, можливо, навіть відродити його. Адже це було б дуже цікаво не лише для миколаївців, а й для туристів та гостей нашого міста", - розповів Шинкаренко.

За його словами, група ентузіастів провела справжнє дослідження: вони вивчили фотографії, карти та публікації. На підставі отриманої інформації й склали тривимірну модель храму.

"Ми вперше з моменту руйнування будівлі наприкінці 30-х років ХХ століття змогли зрозуміти справжні її розміри. Є цілком реальне припущення, що альтанка Грейга стала першим маяком у Миколаєві, адже розташована вона була якраз над адміральською пристанню й входом в канал військового порту. В цьому місці могли проводитися досліди з навігації з використанням світлового обладнання для заходу кораблів у нічний час. Тому що до Грейга кораблі вночі в порт не входили", - зазначив краєзнавець.

Олексій Грейг був неординарною особистістю. В 1816 році він став командиром Чорноморського флоту та військовим губернатором Миколаєва. Займався проектуванням кораблів, розробкою теоретичних основ кораблебудування, особисто керував морськими битвами й водночас ще займався ботанікою, математикою, астрономією та навігацією. Тому не дивно, що місце біля злиття двох річок - Інгулу та Південного Бугу - в Миколаєві він перетворив на своєрідний полігон наук, частина якого використовувалася для вдосконалення навігації й астрономії.

Тут же було побудовано кілька павільйонів й альтанок для дослідницьких цілей. Один з них – храм Вести. Водночас не виключено, що його використовували й астрономи, адже Грейг дуже любив спостерігати за небесними тілами і сприяв розвитку астрономії.

За ще однією з версій, храм було зведено на честь вірності дружини адмірала Юлії Михайлівни.