На Вінниччині відбудеться фестиваль Батозька битва


29 May 2019

У суботу, 1 червня, у селі Четвертинівка Тростянецького району, що на Вінниччині, відбудеться ІІІ фестиваль "Батозька битва", присвячений перемозі козаків під проводом Богдана Хмельницького та кримськотатарських союзників над польсько-шляхетським військом.
Про це повідомляє Тростянецька РДА на своїй сторінці в Facebook.

Фестиваль Батозька битва

"Фестиваль присвячений перемозі союзної армії Війська Запорозького і Кримського Ханства під проводом Богдана Хмельницького у битві проти війська Речі Посполитої під командуванням Марціна Калиновського, яка відбулася під горою Батіг біля сучасного села Четвертинівка 2 червня 1652 року. Ми хочемо продовжити традицію вшанування козацької слави, популяризації української героїки та історії", - зазначили у відділі культури і туризму Тростянецької РДА.

У відомстві зауважили, що фестивальні заходи розпочнуться о 14:00 з відкриття ярмарку етновиробів і виставок творів народних майстрів з козацької та державотворчої тематик. Опісля ж тут презентують виставку художніх робіт Василя Шпака "Україна козацька", а також експозицію реконструкції зброї й обладунків XVII cт. і пересувну виставку "Визначні пам’ятки Вінниччини".

Окрім того, на фестивалі презентуватимуть себе територіальні громади, які облаштують світлиці в національному стилі.

Потім учасники фесту влаштують ходу до пам’ятника полеглим у Батозькій битві, де відбудеться урочистий мітинг біля Меморіалу козацької слави.

Головна сцена фестивалю запрацює з 16:00. Саме там відбудеться відкриття офіційної частини заходу, а також концертна програма за участю місцевих колективів і запрошених відомих українських виконавців.

Гостям фестивалю також запропонують екскурсії місцями козацької слави.

Як відомо, бій союзної армії Війська Запорозького і Кримського Ханства під проводом Богдана Хмельницького проти війська Речі Посполитої під командуванням Марціна Калиновського відбувся під горою Батіг біля сучасного села Четвертинівки Тростянецького району на Вінниччині 2 червня 1652 року. Цю битву її сучасники порівнювали з перемогою Ганнібала під Каннами у 216 році до н. е. Польські загарбники мусили спішно покинути територію Гетьманщини, у певних пунктах якої вони стояли за умовами Білоцерківського мирного договору, кордон знову проліг річкою Случ, як і за умовами Зборівської угоди 1649 року. Переможна битва під Батогом викликала масове повстання козацької України проти шляхти — до початку липня на всій території України відновлюється функціонування національних органів влади.