Новий вигляд туризму в Закарпатті - фотоохота на саламандру


10 Aug 2009

Щоб привернути туристів закарпатці пропонують новий, незвичайний вигляд туризму. У цьому туристичному сезоні на Тячивщині ввели новий - саламандровий туризм. Найбільша кількість саламандр знаходиться поблизу печери Дружба, біля Малої Вуглинки.
"Дорослим до душі екстремальні маршрути в горах. А для дітей - пропонуємо видовищний і безпечний саламандровий туризм, - Віталій Вовчик з клубу "Екс-Карпати", що на Тячивщині, веде групу у бік печер. - Саламандра - нічна амфібія, проживає в сирих темних місцях, вдень ховається під корінням в нірках. Без вологи - може загинути".
Невибаглива до умов вогненна саламандра стає все більш популярною серед любителів домашніх тераріумів. Її природний ареал - обмежений Карпатами. Зупиняємося біля гірського струмочка. На величезному камені, що стирчить з-під води бачу відразу три дорослі Саламандри: невеликі жовто-золоті плями, розкидані по чорному тілу, аж блищать на сонечку. Самочки трохи більше самців. Ці рептилії виглядають дуже колоритними. Городяни бачили їх хіба що в тераріумах. А тут на тобі природна екзотика, можна не тільки зробити фото але і потримати в руках. Але перед цим бажано змастити шкіру захисним кремом. На суші ця амфібія досить незграбна. Пан Василь обережно бере рептилії рукою, відчувши загрозу Саламандра миттєво виділяє шкірними залозами густий слиз. "Це єдине знаряддя її захисту, слиз отруйний, але вона смертельна хіба що для дрібних тварин. Проте у людини ця отрута викликає лише легке подразнення шкіри, - говорить горянин. - Але саме завдяки цьому слизу Саламандрі приписували магічні властивості, мовляв, не горить у вогні". Відправляємося в печери, тут повно саламандр, окрім чорно-жовтих зустрічаються і рептилії з червоними плямами. Недавно сімейство саламандр поповнилося мальками. У печері бачу невеликі водоймища з прозорою джерельною водою в якій повно пуголовків.
"Злучаються саламандри восени, самочка виношує дитинчат 7-8 місяців, після зимівлі, народжує у воді живих саламандрят, - говорить гід. - Пуголовки забезпечені зябрами, живуть у воді з місяць, харчуються як мальки риб. Через 2 місяці малюки по корчах вибираються на сушу і стають більш схожими на саламандри: у них з'являються жовті плями, але забарвлюються саламандри поступово. А до осені - втрачають зябра і поселяються на землі. На зиму впадають в сплячку".
Задоволені туристи повертаються на базу, по дорозі діти діляться враженнями, і найбільший аргумент - фото з саламандрою в руці.

Джерело: tourinform.org.ua.