В Ужгороді створюють Інформаційний центр туризму для інвалідів


18 Aug 2009

В обласному центрі Закарпаття місті Ужгороді створюють Інформаційний центр туризму для людей з обмеженими фізичними можливостями. Його поява стала можливою завдяки співпраці Закарпатської ОДА з проектом партнерства Канада-Україна "Регіональне врядування та розвиток" (РВР) та громадською організацією "Спілка туризму для людей з обмеженими фізичними можливостями".
Очільник останньої Олександр Казьміров уже нині запам'ятається багатьом дітям-інвалідам тим, що вперше допоміг їм милуватися справжньою зимою у горах, а не пейзажем, побаченим у вікні...
Офіційно згадана громадська організація постала лише цьогоріч. Проте вже 7 років Олександр Іванович, маючи досвід роботи у туризмі, намагається зробити його доступним для тих, від кого багатьом іншим людям легше відвести погляд, аніж допомогти. На жаль, через брак елементарних умов сьогодні для неповносправних залишаються недосяжними як заклади повсякденного громадського користування, так і туристичні об'єкти.
Друзі познайомили Олександра Казьмірова з роботою медико-соціального реабілітаційного центру "Оптиміст", і з того часу він на волонтерських засадах допомагав як дітям, так і дорослішим підопічним Центру відчувати повноцінну радість життя.
"Перша реакція при зустрічі з такими людьми — різна, від негативної до пасивної, нерідко виникає страх. І людей можна при цьому зрозуміти, адже більшість просто не знають, як поводити себе, не мають досвіду спілкування із трохи іншими, ніж вони. Такою ж була реакція мешканців села Новоселиця, коли ми просили їхньої допомоги в організації зимового відпочинку для людей з обмеженими фізичними можливостями. Проте вже після першого спілкування кілька сімей виявили ініціативу приймати у себе вдома дітей-інвалідів на канікулах", — розповідає Олександр Іванович. Поступово виникла ідея допомагати не лише вихованцям "Дороги життя", і не лише обмеженій кількості інвалідів. Адже на Закарпатті 56 тисяч осіб потребують особливих умов, з них 25% — діти... Олександр Казьміров розповідає, що вже підписано близько 7 договорів із різноманітними туристичними об'єктами, які готові облаштувати свої заклади так, щоб тут могли відпочивати і люди з обмеженими фізичними можливостями. Активно підключаються власники сільських садиб, що працюють у зеленому туризмі. Для охочих працівники інфоцентру проводитимуть навчання та надаватимуть консультації щодо відповідного облаштування готелів, садиб, турбаз, поведінки персоналу з "особливими" гостями тощо.
Туристичний інфоцентр діятиме в Ужгороді на вул. Швабській, 51. Ініціатори проекту вже заручилися підтримкою Ужгородської райдержадміністрації та проекту РВР. За виділені ними кошти буде створено веб-cam, наповнений інформацією про туристичні пропозиції для неповносправних, планується розробити і видати інформаційні буклети. Крім того, у зонах відпочинку розроблятимуться спеціальні маршрути, якими зможуть мандрувати люди у візках. Планується і обмін туристами особливої категорії між регіонами України та іншими державами. У майбутньому передбачено також обладнати туристичну садибу, яка б на 80% безкоштовно приймала людей з особливими потребами.
Для реалізації планів та задумів Інформаційний центр потребує допомоги — волонтерської, матеріальної тощо. Електронна адреса Спілки туризму для людей з обмеженими фізичними можливостями — resans@i.ua, телефони — 8 067 3103163, 8 095 5323196. Жодна допомога не буде зайвою.

Джерело: tourinform.org.ua.