У закарпатському Берегово годинник йде синхронно з Європою


01 Sep 2009

Останнім часом все більше українців їде відпочивати на рідних просторах. Однією з модних фішок вважається поплавати в басейні з термальними водами в закарпатському містечку Берегово.
Цей басейн будували 50 років тому для потреб спортсменів. Керівництво радянського спорту вважало, що майбутнім олімпійцям дуже корисно не просто займатися спортом, а при цьому ще і оздоровлюватися. Адже басейн побудований на термальних джерелах. І влітку, і зимою тут майже однакова, тепла вода – 52 градуси. Втім, взимку – тепліша. Сама вода темно-бурого кольору, майже цегляного. І всіх, хто займався плаванням, в місті відрізняли по рудому волоссю – вода забарвлювала купальщиків. Ну, а купальники відіпрати після цієї води було практично неможливо.
Але з розпадом Союзу кількість спортсменів, які займалися в басейні, зійшла нанівець. Зате про цілющу воду почули по всій Україні. І тепер в жаркий сонячний день в басейні просто яблуку ніде впасти.
Але все-таки це басейн для спортсменів. Це означає, що ті, хто погано плаває, нехай краще не лізуть у воду. Басейн 50-метровий. І глибина в нім усюди однакова. Тільки на першій доріжці є невелика сходинка, де можна походить-постояти. Правда, для малюків є два "жабники". Але вони працюють тільки в теплу пору року.
Місцеві сюди не хочуть. А ось приїжджі лікуються майже від всіх хвороб. Термальна вода лікує урологічні, серцево-судинні, ендокринні, гінекологічні, стоматологічні захворювання, а також хвороби опорно-рухового апарату, дихальних шляхів, обміну речовин. Поплавати в басейні коштує 20 гривень за годину. Але, як стверджують відпочиваючі, за ними особливо ніхто не стежить. Тому можуть знаходитися там годинки дві-три. Поплавати, вийти на берег, знову поплавати. Поки не набридне. Абонементів тут немає. Зазвичай відпочиваючі приїжджають сюди днів на сім. Отже комплекс оздоровлення обійдеться в 140 гривень.
А ось що може затьмарити відпочинок, так це злодюжки. У басейні ніхто не збирається відповідати за ваші мобільники, гроші і цінні речі. "Стягнутий" – і відмітити не встигнете.
Зрозуміло, що цілий день мокнути в басейні нецікаво. Тому туристи шукають, чим би ще зайнятися.
Обов'язково пройдіться по церквам. У цьому невеликому містечку їх аж чотири. Зрозуміло, українська православна. Але храм цієї церкви зовсім новий, побудований недавно. Є також греко-католицька церква. Ну і в ній нічого такого, чого не можна побачити у Львові, ви не побачите. Цікавими для туристів будуть храми римо-католицької і протестантської церков.
По-перше, обидві вони – угорські. Всі написи та служба проводиться на угорській мові. По-друге, на римо-католицькій церкві є годинник. Та не простий, а сонячний. Правда, він вже не працює, оскільки з часу побудови будівлі сонце трохи змістилося, а сам годинник закритий від сонця високими деревами. Проте він зберігся.
А ось протестантська церква – це та сама церква, де замість хрестів на шпилях сидять півники. А в самому храмі немає ікон. Тут стіни розписані під синє небо із зірками. А в храмі грає орган. Саме із-за цієї божественної музики і приходять сюди туристи. Одне тільки зауваження – не дивлячись на виснажливу спеку на вулиці, не можна входити в храм в шортах, з оголеними руками, а жінки мають бути одягнені в спідницю, кофту з довгими рукавами і з хусткою на голові.
Крім того, у вересні починається сезон збору урожаю. У кого який урожай, а в Берегові – виноград. Всі гори навколо міста зайняті виноградниками. Отже туристам цілком реально потрапити на свято збору винограду і "тисняви" вина.
Зрозуміло, що ніхто вас не змусить ходити з корзиною між рядів і збирати виноград. Це – досить важка праця. І тиснути вино не примушують, хоча багато чоловіків, бажаючи покрасуватися силою, беруться за прес. Не раджу, можете зганьбитися. А ось випити свіжовичавлений сік – будь ласка.
Говорять, що більшість місцевих жителів – угорці. Але це не зовсім так. Просто всі місцеві жителі розмовляють на угорській мові.
Втім, як і на російській. Всі таблички тут дублюються двома мовами. До покупців на базарі звертаються автоматично на двох мовах. "Тешийк-пожалуйста" – так звучить перше слово продавця. У місті живе дуже багато росіян. Раніше сюди по розподілу присилали досить багато молодих фахівців з Росії, також залишилися колишні військові після розформування військових частин. Отже боятися, що вас не зрозуміють, не варто.
Єдине, в чому можна заплутатися, так це в часі. Годинник тут показує місцевий час. І дуже часто, коли вам говорять, що зараз 12 година, то насправді може бути перша година дня. Отже обов'язково уточнюйте, це час київський чи місцевий, як в Будапешті або Празі, наприклад.
Окремо варто пригадати про циганів. Їх дійсно тут дуже-дуже багато. За радянських часів було вирішено всіх циганів з області переселити в це містечко. Їм виділили окреме місце для поселення. Багато хто так і залишився тут жити, багато хто все-таки роз'їхалися. Але цигани дуже плодовиті. У їх сім'ях і раніше-то було стільки дітей, скільки Бог дасть. Але після того, як уряд України почав виплачувати чималі суми при народженні дитини, все жіноче населення циганського табору ходить вагітним. У один час можуть народити дочка, мама і бабуся. Адже народжувати циганки починають з 12-13 літнього віку. Ось і вважайте. Якщо дочці 13, мамі 26, бабусі – 39. Цілком нормальний вік для народження дитини. У місті сумно жартують, що скоро тут не циганське населення буде етнічною меншиною.
Тут є готель, прямо біля басейну. Але місць там менше, ніж охочих. Тому туристи зупиняються в приватному секторі. Це – окремий будинок з двором і садом. Коштує таке задоволення 100 гривень за добу з людини. Зате у вашому розпорядженні будинок з кухнею, де можна самим готувати, двір, де можна поставити машину і сад, де можна готувати бограч. Тут не їдять шашлики, тут варять бограч. Це такий суп з м'ясом і червоним пекучим перцем, який готується в казані на природі.

Джерело: tourinform.org.ua.