На Фестиваль меду до Мукачева з’їхалося понад 100 пасічників з семи областей України


14 Sep 2009

На шостий фестиваль меду до міста над Латорицею з’їхалося понад 100 пасічників з семи областей України.
Центральна площа Мукачевого нагадує гомінкий вулик. Пасічники зі Львівщини, Івано-Франківщини, Тернопільщини, Одещини, Чернівеччини, Хмельниччини та Закарпаття ярмаркують просто неба. На столах - баночки з медом, вощиною, прополісом, пергою та пилком. Жінок більше цікавить солодкий натурпродукт, чоловіків - міцні напої, настояні на меду та бджолопродуктах. За літр меду на ярмарку просять від 50 до 120 гривень. Дегустація - безкоштовна, головне - аби не луснути!
"Свято меду щороку влаштовуємо у кінці сезону медозбору. Приємно, що одну з найдавніших традиційних справ українського народу ми не забули, нині популярність бджільництва зростає, навіть економічна криза не стала на заваді. А на подібних фестивалях є чому повчитися. Досвідчені пасічники передають естафету молодим бджолярам", - каже Валерій Кречковський, голова Мукачівського міського товариства бджолярів.
Люди охоче куштують мед з акації та липи, різнотрав’я, доннику, гречки, ріпаку, каштану. Столи швидко порожніють. Утім нинішній рік приніс українським пасічникам чимало меду. Попри негоду та буревій, закарпатські бджолярі зібрали з вулика по 200 кілограмів меду. А львівські пасічники привезли до Мукачевого біля тонни меду, за два дні продали більше половини. Не аби яким попитом користується медовий квас, та ароматні питні меди: медовуха, медове вино та бальзам на меду. Хоча й коштують міцні медопродукти не дешево: маленька скляночка - 6-10 гривень, та за 70-градусною медовицею - черги. "Ще задовго до самогону та горілки козаки вживали питний мед, - розповідає Костянтин Лецин, пасічник з Івано-Франківщини. - Та вони ж бо бувають різної міцності. Та корисні усі, бо в кожному - ані граму хімії, стопроцентний натурпродукт. Оцей яскраво-жовтий напій - слабоалкогольний "Сонячний мед". А скуштуйте, пані, моєї "Медовухи". Вона зі спирту, прополісу, чебрецю та м’яти. Добра 70-градусна медовиця робиться з перги, та щоб вона була міцна - настоюю напій не менше трьох років. Для лікування вживайте її по 25-грамів щодня й про хвороби забудете". Окрім меду на будь-який смак із різних куточків України, на "Медовому святі" пропонували різноманітні продукти бджільництва та навіть вулики з бджолиними родинами. А форми воскових свічок вражають своїм розмаїттям: від маленького янголятка до бджолиних вуликів, ялинок та фігурок тварин, зроблених руками пасічників. За два дні солодке свято відвідали понад 20 тисяч городян та туристів. Заключний день Свята меду - неділя.

Джерело: tourinform.org.ua.