Найвища будівля Землі з'явилася в Дубаї


14 Jan 2010

Найбільший хмарочос у світі Бурдж Дубай заввишки понад 800 метрів урочисто відкриють в Об'єднаних Арабських Еміратах.
Найважливішу деталь до останнього тримають у таємниці: яка точна висота Бурдж Дубай (Дубайської вежі)? Її оголосить у понеділок під час офіційного відкриття шейх Мохаммед бін Рашид аль-Мактум. Але це напевно понад 800 метрів, кажуть фахівці.
Будівля має понад 160 корисних поверхів. Будівництво обійшлося емірату в понад 4 мільярди доларів, передає "Німецька хвиля".
Проект футуристичного будинку створив архітектор Едріан Сміт із Чикаго. Фундамент його конструкції у вигляді латинської Y має нагадувати контури території Об'єднаних Арабських Еміратів. Вгору вежа звужується як спіраль.
Кажуть, що на відстані споруда нагадує біблійську Вавилонську вежу. Тільки, якщо порівнювати з оповідями в Біблії, сучасний дубайський хмарочос вищий у дев'ять разів.
У своєрідному "вертикальному місті" можуть мешкати й працювати 12 тисяч людей. Комфортабельні резиденції та офіси, дорогі ресторани та готель, оздоблений італійським модельєром Джорджо Армані, перебуватимуть у розпорядженні мільйонерів з усього світу.
Однак, швидше за все, відкриття хмарочоса-рекордсмена стане останнім гігантським проектом шейха аль-Мактума. Адже в листопаді стало відомо, що борги Дубаю перевищують 50 мільярдів євро. Бурдж Дубай на той момент уже встигли добудувати, але решту престижних проектів довелося заморозити.

Джерело: tourinform.org.ua.