На Закарпатті відкрили музей ''Центр Європи''


18 May 2010

Еколого-культурологічний рекреаційний комплекс "Центр Європи" розташований у Рахівському районі Закарпатської області на околиці села Ділове. Для музею побудували двоповерховий дерев'яний будинок в гуцульському стилі, інтер'єр теж дерев'яний. Проект комплексу розробили Орися і Михайло Кравчук. Будівництво велося з 2002 року.
Експозиція присвячена географічному центру Європи, який знаходиться біля музею. Відвідувачі можуть подивитися науково-популярний фільм про Карпати, Європу, придбати інформаційні буклети. - Ми розповідаємо про Європу, Україну, Гуцульщину, - повідомила екскурсовод Мар'яна Беднар. - Поки відвідувачів мало, але комплекс відкрився тільки 1 травня. Офіційна презентація пройде 4 червня.
Комплекс "Центр Європи" є філіалом Карпатського біосферного заповідника. Ініціатором його створення став директор заповідника Федір Гамор.
Вхідний квиток до музею коштує 5 грн для дорослих і 2 грн для дітей.

Довідка: Географічний центр Європи був визначений ученими з Віденського Імператорсько-Королівського військово-географічного інституту. Історичний знак біля села Ділове був встановлений в 1887 році. На кам'яному постаменті напис латинською мовою: "Постійне точне, вічне місце. Дуже точно, зі спеціальним апаратом, який виготовлений в Австрії і Угорщині, з шкалою меридіанів і паралелей, встановлений тут Центр Європи ... 1887"
Дістатися до географічного центру Європи простіше всього на маршрутці з Рахова. Проїзд коштує 5 грн.

Джерело: tourinform.org.ua.