Нові кандидати у список Міжнародної спадщини ЮНЕСКО


25 May 2010

Вісім дерев'яних церков України стали новими кандидатами у список Міжнародної спадщини ЮНЕСКО.
Йдеться про чотири церкви у Львівській області – Церкву Святого Духа (1502) у Потеличі, Церкву Святого Юра (1657) у Дрогобичі, Церкву Святої Трійці (1720) у Жовкві, Церкву Різдва Пресвятої Богородиці (1838) у Маткові; про дві в Івано-Франківській – Церкву Різдва Пресвятої Богородиці (1808) в Нижньому Вербежі, Церкву Святого Духа (1490-ті) у Рогатині, і про дві у Закарпатській – Церкву Вознесіння Господнього (1824) в Ясіні, Церква Святого архістрата Михаїла (1745) в Ужку. Їх лобіст – львівський учений, фахівець з давньої архітектури Андрій Кутний, що працює в лабораторії Технічного університету Мюнхена (Німеччина). Кутний цього року за свою працю про дерев’яні церкви України отримав престижну міжнародну нагороду Europa Nostra.
Сьогодні в Україні близько 1,5 тис. дерев’яних церков – унікальних пам’яток архітектури минулих століть. Дерево – недовговічний матеріал, і вже те, що побудовані 400-500 років тому церкви збереглися до наших днів, робить їх безцінними. Крім історичної, вони мають також архітектурну і культурну цінність, викликаючи інтерес туристів і паломників.
За кількістю подібних споруд з Україною може зрівнятися тільки Румунія, у всій же решті Європі їх одиниці. Але через неувагу з боку держави кожен рік на п’ять-шість унікальних церков у країні стає менше.

Джерело: tourinform.org.ua.