Із 2021 року запрацюють нові правила безвізу з ЄС - що зміниться


15 Jan 2020

З 2021 року ЄС запроваджує Європейську інформаційну систему авторизації подорожей – ETIAS. За її правилами, потрібно буде отримувати попередній дозвіл, і кожна така заявка обійдеться у 7 євро.
Про це та інші важливі зміни в умовах безвізових поїздок до ЄС з 2021 року повідомляє Місія України при Євросоюзі у Facebook.

Ukrainian passport

"З 2021 року ЄС запроваджує Європейську інформаційну систему авторизації подорожей (ETIAS), що означає внесення змін до умов безвізових подорожей до ЄС для громадян третіх країн (тобто з 2021 року ці зміни стосуватимуться не тільки України, але й, наприклад, громадян Австралії, Бразилії, Великої Британії, Канади, США та Японії)", - йдеться в повідомленні.

"Як це працюватиме: з 2021 року перед поїздкою до держав-членів ЄС громадянам України необхідно буде отримати попередній дозвіл на поїздку шляхом подання онлайн-заявки. Видача авторизації на подорож займатиме декілька хвилин у разі відсутності застережень у правоохоронних органів ЄС або елементів, що потребують подальшого вивчення", - пояснюють в Місії України при ЄС.

За кожне звернення заявник повинен буде сплатити комісію в розмірі 7 євро (для осіб, молодших 18 та старших 70 років - безкоштовно). Авторизація буде дійсна протягом 3 років або до завершення терміну дії проїзного документа, зареєстрованого при поданні заявки.

Як підкреслено в повідомленні, Європейська інформаційна система авторизації подорожей не є аналогом візової системи. Йдеться лише про простий дозвіл до поїздки. У разі відмови у в’їзді через ETIAS, особа матиме право подати апеляцію на рішення системи.

Попередня авторизація дозволить Європейському Союзу завчасно ідентифікувати осіб, що можуть становити міграційну/безпекову загрозу та значно підвищить безпеку зовнішніх кордонів ЄС, зазначили в українській місії.

Нова система також дозволить суттєво зменшити кількість відмов у в’їзді до ЄС безпосередньо при перетині кордону, адже подорожуючі будуть знати завчасно, чи не має у держав-членів ЄС застережень щодо їхньої поїздки.